«Τα προαπαιτούμενα για τις δύο πρώτες δόσεις ήταν περίπατος σε σχέση με αυτά που πρέπει να κάνουμε για τη δόση του Μαρτίου» αναφέρει κυβερνητικό στέλεχος. Εξηγεί ότι για να έρθει η απόφαση της 21ης Φεβρουαρίου για τα 2,8 δισ. ευρώ αυτού του μήνα, απαιτείται η ψήφιση του Μεσοπροθέσμου από τη Βουλή, το οποίο ουσιαστικά είναι ένα ακόμη νομοσχέδιο που εισάγει δεσμευτικά όρια δαπανών.
Αντιθέτως, αναφέρει, για να έρθουν τα 2,8 δισ. ευρώ του Μαρτίου αλλά και οι επόμενες δόσεις (4,2 δισ. ευρώ του Α τριμήνου και 3,2 δισ. ευρώ του Β τριμήνου του 2013) «η κυβέρνηση πλέον πρέπει να περάσει στην εφαρμογή και να αποφασίσει παρεμβάσεις που έχουν μεγάλο βαθμό όχι μόνο διαχειριστικής αλλά και πολιτικής και κοινωνικής δυσκολίας».
Οι «απαιτήσεις» περιλαμβάνουν:
– Τις λίστες με τα άτομα και τον αριθμό της «διαθεσιμότητας» υπαλλήλων ανά τρίμηνο και έως το τέλος του 2014. Το μνημόνιο ορίζει ότι πρέπει να τοποθετηθούν εντός του 2013 σε διαθεσιμότητα 25.000 κυβερνητικοί υπάλληλοι (οι μισοί το πρώτο εξάμηνο) και μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου να έχουν ολοκληρωθεί τα σχέδια στελέχωσης για τα κύρια Υπουργεία για «να εντοπιστούν περιττές θέσεις και υπάλληλοι και σε αυτή τη βάση θα καθοριστούν τριμηνιαίοι στόχοι για υποχρεωτικές αποχωρήσεις μέχρι το τέλος του 2014».
– Τα λουκέτα των ΔΕΚΟ και άλλων φορέων και το «κούρεμα» υπουργείων και υπηρεσιών στο πλαίσιο της αναδόμησης του δημοσίου και της αναθεώρησης των οργανογραμμάτων που σύμφωνα με πληροφορίες ακόμη δεν θεωρείται «επαρκής» από τους δανειστές, αλλά και έχει ήδη προκαλέσει θύελλα σε υπουργεία, φορείς και υπηρεσίες καθώς από τις θέσεις που θα «κοπούν» θα βγει ουσιαστικά και ο πληθυσμός των «διαθεσίμων» που σύμφωνα με το μνημόνιο θα οδηγήσει και σε «υποχρεωτικές αποχωρήσεις»…
Πρόκειται για το σχέδιο δράσης για την αξιολόγηση όλων των δημοσίων οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων όλων των Λοιπών Νομικών Προσώπων Γενικής Κυβέρνησης και των ΔΕΚΟ και το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Διοίκησης θα έπρεπε εγκρίνει τα σχέδια αναμόρφωσης για κάθε υπουργείο τον Ιανουάριο.
– Ο προϋπολογισμούς κάθε ΟΤΑ ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί μέσω του Παρατηρητηρίου που προβλέπουν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες και τώρα «στήνεται».
– Η νέα τιμολόγηση φαρμάκων με βάση το κοστολόγιο των 3 κρατών με τις πιο χαμηλές τιμές αλλά και με αλλαγές στην σύνθεση της λίστας.
Οι παραπάνω απαιτήσεις αφορούν τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ του Μαρτίου. Αποτελούν φυσικά και μέρος της αξιολόγησης της τρόικας που ετοιμάζει τις «βαλίτσες» της για να κατέβει στην Αθήνα (την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου το πιθανότερο σε τεχνικό επίπεδο).
Κάποια στελέχη μάλιστα δίνουν και ένα ειδικό νόημα στην δήλωση του νέου επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, ο οποίος την Δευτέρα ανέφερε η επόμενη δόση των 2,8 δισ. ευρώ θα γίνει με βάση επίσημη αποτίμηση της τρόικας (ενώ η δόση Φεβρουαρίου θα αποφασιστεί από το Euro Working Group στις 21 του μηνός). Όμως η απόφαση της τρόικας για την τελευταία «ουρά» της δόσης του 2012 τυπικά έχει ληφθεί με την αναθεώρηση του Μνημονίου του Δεκεμβρίου που πρόσφατα μεταφράστηκε και στα ελληνικά..
Πηγή : Capital.gr