Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία το 2012 ο στρατός των ΗΠΑ έχασε από αυτοκτονίες περισσότερους ανθρώπους από ό, τι σε πραγματικές πολεμικές επιχειρήσεις. Δηλαδή, θα μπορούσε κανείς να πει ότι τις περισσότερες φορές οι Αμερικανοί βετεράνοι δεν σκοτώνουν (μόνο…) άλλους ανθρώπους, αλλά και τον ίδιο τον εαυτό τους!
Σύμφωνα με ορισμένα στοιχεία που επικαλείται η η «Φωνή της Ρωσίας», σε αυτό το περιβάλλον, μία αυτοκτονία συμβαίνει κάθε 90 λεπτά. Γι΄αυτό το θέμα ο σταθμός είχε συνέντευξη με τον κ. Ρίτσαρντ Σουόρντ – ένας από τους συγγραφείς του βιβλίου σχετικά με τη διαταραχή μετατραυματικού στρες. Πρόκειται, ως γνωστόν, για ένα είδος επαγγελματικής ασθένειας των στρατιωτικών που πέρασαν μέσα από αιματηρές στρατιωτικές συγκρούσεις.
<< Ναι , αυτό είναι περισσότερο σοβαρό πρόβλημα. Εν μέρει αυτό οφείλεται στις όλο και συχνότερες επιχειρήσεις στο εξωτερικό. Παίζει ρόλο και η οικονομική αστάθεια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εδώ και εκατό χρόνια οι ψυχολόγοι εξηγούν τέτοια φαινόμενα επικαλούμενοι το παρελθόν, λέγοντας ότι οι άνθρωποι θυμούνται κάτι από το παρελθόν τους, που τους προκαλεί την επιθυμία να θέσουν τέρμα στη ζωή τους. Νομίζω όμως ότι η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται αλλού. Οι άνθρωποι νομίζουν ότι δεν έχουν μέλλον, ή ότι η περαιτέρω ζωή τους μόνο θα επιδεινώνεται>>, είπε. ο κ. Ρίτσαρντ Σουόρντ
Κατά τον ρεπορτάζ του σταθμού,είναι σαφές ότι, όπως σε κάθε άλλη ανεπτυγμένη χώρα στον κόσμο, οι Αμερικανοί βετεράνοι κάθε άλλο παρά μένουν χωρίς συμπαράσταση. Ωστόσο, αυτή η συμπαράσταση δεν είναι πάντοτε αρκετή. Προφανώς, ο λόγος για αυτή τη θλιβερή κατάσταση των βετεράνων είναι ο παραδοσιακός αμερικανικός τρόπος ζωής και αξιών.Η χώρα των ίσων ευκαιριών ξεχνάει τους ανθρώπους, που έχουν χάσει αυτές τις ευκαιρίες και δυνατότητες. Η κατάληξη του πεζοναύτη , που πέτυχε το τέλος του πολυετούς κυνηγητού του Μπιν Λάντεν, να μείνει χωρίς σύνταξη και ασφάλιση, αποτελεί, επισημαίνεται, άλλη μια απόδειξη αυτού του γεγονότος…
Στο θέμα αναφέρεται – εν μέσω μιας αξιοσημείωτης σχετικής ”ελληνικής” επικαιρότητας – ο αρχισυντάκτης του ρωσικού περιοδικού «Εθνική Άμυνα» κ. Ιγκόρ Κορότσενκο:
<< Οποιαδήποτε γραφειοκρατία βλέπει με περιφρόνηση τους ανθρώπους που διασφαλίζουν τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας της χώρας. Η αναισθησία των κυβερνητικών γραφειοκρατών προς τους ανθρώπους που διακινδύνευσαν τη ζωή τους, την υγεία, κατά την εκτέλεση ειδικών αποστολών, που συμμετείχαν σε πολεμικές επιχειρήσεις, είναι αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο. Και, φυσικά, τέτοιου είδους στάση γίνεται πολύ οδυνηρά αντιληπτή από «άτομα με επωμίδες»>>.-.