Πέθανε ο Τσάβες

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 58 ετών άφησε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες μετά από διετή μάχη με τον καρκίνο. Νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας Νικόλας Μαντούρο χρέωσε σε «εχθρική επίθεση» τον καρκίνο του Ούγκο Τσάβες, ενώ δυο διπλωμάτες των ΗΠΑ απελάθηκαν από τη χώρα με την κατηγορία της κατασκοπείας και της συνωμοσίας με στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας.

Η μετά-Τσάβες εποχή θα είναι μια δοκιμασία για τη Βενεζουέλα. Οι εκλογές όπως ορίζει το Σύνταγμα της χώρας θα πρέπει να πραγματοποιηθούν εντός τριάντα ημερών και οι δύο επικρατέστεροι για την προεδρία είναι ο Νικόλας Μαντούρο, εκλεκτός του Τσάβες, και ο Ενρίκε Καπρίλες, επικεφαλής της αντιπολίτευσης. Ο Καπρίλες ήταν ο αντίπαλος του Τσάβες στις τελευταίες εκλογές τον Οκτώβριο τις οποίες είχε κερδίσει πανηγυρικά ο σοσιαλιστής ηγέτης.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν μικρό προβάδισμα για τον Μαντούρο, ο οποίος έχει τη στήριξη και της βάσης του κόμματος αλλά και των στελεχών στο εσωτερικό. Ωστόσο ο θάνατος του Τσάβες ενδέχεται να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην κοινωνία της Βενεζουέλας αλλά και στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού, στον οποίο όπως αναφέρει το Reuters συμμετέχουν από ριζοσπάστες αριστεροί μέχρι στρατιωτικοί και επιχειρηματίες.

Ενδεχόμενη ήττα του Μαντούρο θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη χώρα και θα επηρεάσει σημαντικά τις συμμαχίες στη Λατινική Αμερική, καθώς ο Τσάβες έπαιζε πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

Νωρίτερα ο Μαντούρο σε διάγγελμά του είχε χρεώσει σε «εχθρική επίθεση» τον καρκίνο του Ούγκο Τσάβες, ενώ δυο διπλωμάτες των ΗΠΑ απελάθηκαν από τη χώρα με την κατηγορία της κατασκοπείας και της συνωμοσίας με στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας. Πρόκειται για δύο διπλωματικούς ακόλουθους της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στους οποίους δόθηκε διορία 24ωρών να εγκαταλείψουν τη Βενεζουέλα. «Πίσω από όλα είναι εχθροί της πατρίδας» είπε ο Μαντούρο λίγες ώρες αφότου είχε ανακοινωθεί πως ο Τσάβες βρισκόταν σε «πολύ κρίσιμη κατάσταση». 

Υπενθυμίζεται πως δεν είναι η πρώτη φορά που ο καρκίνος του Τσάβες συνδεόταν με εξωτερικούς εχθρούς. Ο ίδιος ο Τσάβες τον Δεκέμβριο του 2011 είχε αναφέρει πως «ίσως οι ΗΠΑ να μπορούν να μολύνουν με καρκίνο τους ηγέτες των αντίπαλων χωρών» μετά και από τη διάγνωση καρκίνου στην πρόεδρο της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες. «Δεν θέλω να κάνω ανυπόστατες κατηγορίες», είχε πει ο Τσάβες σημειώνοντας όμως πως «συμβαίνουν πολύ παράξενα πράγματα». «Θα ήταν παράξενο οι ΗΠΑ να έχουν αναπτύξει τέτοια τεχνολογία για να προκαλούν καρκίνο και να μην το γνωρίζει κανείς;» είχε διερωτηθεί. Μεταξύ σοβαρού και αστείου, είχε αναφέρει πως στο εξής θα προσέχει ιδιαίτερα τον Εβο Μοράλες και τον Ράφαελ Κορία (προέδρους Βολιβίας και Εκουαδόρ αντίστοιχα) μήπως κι αυτοί πάθουν τα ίδια.

Ο Τσάβες τον Δεκέμβριο είχε μεταβεί εκ νέου στην Κούβα για αφαίρεση του καρκινικού όγκου και σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις σημειώθηκαν επιπλοκές μετεγχειρητικά με αποτέλεσμα να εμφανίσει αναπνευστική ανεπάρκεια. Ένα μήνα αργότερα επέστρεψε στη Βενεζουέλα για να συνεχίσει τη χημειοθεραπεία του με τις επίσημες ανακοινώσεις να αναφέρουν πως πλέον βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση, ωστόσο η αντιπολίτευση κατηγορούσε την κυβέρνηση πως κρύβει την αλήθεια.

Τα σενάρια και οι φήμες ενισχύονταν από το γεγονός πως ο Τσάβες δεν είχε κάνει σχεδόν επί τρεις μήνες κάποια δημόσια εμφάνιση λόγω της κατάστασής του. Μόνη «μετεγχειρητική εικόνα» του ήταν μια φωτογραφία από το νοσοκομείο με τις δύο κόρες του και τον ίδιο να χαμογελάει.

Σημειώνεται πως νωρίτερα την Τρίτη και ενώ όλοι έκαναν λόγο για κρίσιμη κατάσταση του Τσάβες πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση της κυβέρνησης της Βενεζουέλας με τη συμμετοχή ανώτερων αξιωματούχων του στρατού, χωρίς ωστόσο να δοθούν πληροφορίες για την ατζέντα της συνάντησης.

πηγή: tvxs.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *