Κατολίσθηση σε μεταλλείο χρυσού στο Θιβέτ έθαψε 83 εργαζόμενους

Το μεταφρασμένο άρθρο είναι από το CBC. Οι νεότερες πληροφορίες λένε ότι δεν υπάρχουν επιζώντες (εδώ). Επίσης χθες, μια από συχνότατες εκρήξεις σε ανθρακωρυχείο της Κίνας σκότωσε άλλους 28 εργάτες (εδώ).

hi-tibet-landslide-04214885-8col

Mπουλντόζες αφαιρούν βράχους και λάσπη από τον τόπο της κατολίσθησης που έθαψε δεκάδες εργαζόμενους σε περιοχή μεταλλείων χρυσού (Xinhua/Associated Press)

Mεγάλης έκτασης κατολίσθηση έπληξε μια περιοχή εξόρυξης χρυσού στο ορεινό Θιβέτ, θάβοντας 83 εργαζόμενους που πιστεύεται ότι κοιμόταν νωρίς το πρωί της Παρασκευής, ανέφεραν τα κινέζικα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Περίπου 2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα λάσπης και βράχων σάρωσαν την περιοχή, την ώρα που οι εργαζόμενοι ξεκουράζονταν και κάλυψαν μια περιοχή περίπου 4 τετρ. χιλιόμετρων, είπε η Κεντρική Τηλεόραση της Κίνας.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι στην επαρχία Maizhokunggar  της Λάσα  εργάζονταν για μια θυγατρική της China National Gold Group Corp, της κρατικής επιχείρησης που είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χρυσού της χώρας.

Η καταστροφή είναι πιθανό να πυροδοτήσει τους επικριτές της  κινεζικής κυριαρχίας του Θιβέτ που λένε ότι τα συμφερόντα του Πεκίνου οδηγούνται από τον ορυκτό πλούτο και τη στρατηγική του θέση και είναι σε βάρος του εύθραυστου οικοσυστήματος της περιοχής και τη βουδιστική κουλτούρα και τον παραδοσιακό τρόπο ζωής Θιβετιανών .

Σύμφωνα με τις αναφορές, τουλάχιστον δύο από τους εργάτες ήταν Θιβετιανοί, ενώ οι περισσότεροι πιστεύεται ότι ήταν Κινέζοι Χαν, μια αντανάκλαση του πώς τέτοια μεγάλα έργα δημιουργούν συχνά εισροή της πλειοψηφικής εθνικής ομάδας στην περιοχή.

Περισσότεροι από 1.000 αστυνομικούς, πυροσβέστες, στρατιώτες και γιατρούς έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή, περίπου 70 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας Λάσα. Οι έρευνες γίνονται με ειδικές  συσκευές που ανιχνεύουν για σημάδια ζωής και μεειδικά εκπαιδευμένους σκύλους, εκθέσεις.

Περίπου 30 εκσκαφείς άνοιγαν δρόμο στο χώρο αργά την Παρασκευή, ενώ οι θερμοκρασίες ήταν λίγο κάτω από το μηδέν.

“Φυσική καταστροφή”

Οι αναφορές λένε ότι η κατολίσθηση προκλήθηκε από μια «φυσική καταστροφή», αλλά δεν παρέχουν λεπτομέρειες. Δεν έγινε σαφές γιατί οι πρώτες ειδήσεις της κατολίσθησης βγήκαν αρκετές ώρες μετά το συμβάν.

[…]

Η κινεζική κυβέρνηση ενθαρρύνει την ανάπτυξη της εξόρυξης και άλλων βιομηχανιών στο απομονωμένο Θιβέτ ως ένα τρόπο για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και την αύξηση του βιοτικού επιπέδου. Η περιοχή έχει άφθονα κοιτάσματα χαλκού, χρωμίου, βωξίτη και άλλα πολύτιμα ορυκτά και μέταλλα και είναι μία από τελευταία σύνορα της Κίνας που αναπτύσσονται γοργά.

Ωστόσο το Θιβέτ παραμένει μεταξύ των φτωχότερων περιοχών της Κίνας, παρά το ότι παράγει ένα μεγάλο μερίδιο των ορυκτών της. Μια βασική αιτία της οργής εναντίον της Κίνας είναι οι καταγγελίες κατοίκων της περιοχής ότι παίρνουν ελάχιστα από τον ορυκτό πλούτο που εξάγεται από κρατικές εταιρείες, ενώ τα περισσότερα κέρδη ρέουν στο μακρινό Πεκίνο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *