Η νεοσύστατη «Κίνηση ενάντια στην αστυνομική αυθαιρεσία και τα βασανιστήρια» έδωσε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη 9 Απριλίου, στο φορτισμένο χώρο της πρώην ΕΑΤ ΕΣΑ, όπου παρουσίασε τους βασικούς της στόχους: να καταγράφει και να καταγγέλλει την αστυνομική αυθαιρεσία και τα βασανιστήρια που συμβαίνουν στα αστυνομικά τμήματα, στις φυλακές, στα κέντρα κράτησης, παντού.
Να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς.
Να αποτελεί αξιόπιστη αναφορά για ενημέρωση ενάντια στην αποσιώπηση και, τέλος, να παρεμβαίνει επιτόπου, συνεπικουρούμενη από ομάδα γιατρών και δικηγόρων.
Στη συνέντευξη Τύπου εισαγωγικά παρουσιάστηκε βίντεο παρεμβάσεων με τη συμμετοχή των: Αντίνοου Αλμπάνη, ηθοποιού, Κάτια Γέρου, ηθοποιού, Κυριάκο Κατζουράκη, ζωγράφου, Γιώργο Κατρούγκαλου, συνταγματολόγου, Όλγας Κοσμοπούλου, μέλους ΔΣ ΕΙΝΑΠ, Τζάφερ Κουρτ, τούρκου πρώην πολιτικού κρατούμενου στα «λευκά κελιά», Μάριου Λώλου, προέδρου της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, Νίκου Ξυδάκη, αρχισυντάκτη εφημερίδας «Καθημερινή», Άννυς Παπαρούσου, δικηγόρου, Δημήτρη Πιατά, Μαρίας Πινίου Καλλή, πρώην διευθύντριας κέντρου αποκατάστασης θυμάτων βασανιστηρίων, ηθοποιού, Δημήτρη Πουλικάκο, μουσικού, Πόπης Τζεμπελίκου, πολιτικής κρατούμενης στην περίοδο της Χούντας, Πάνου Σκουρολιάκου, ηθοποιού, Δημήτρη Τρίμμη, προέδρου ΕΣΗΕΑ, Θωμά Τσαλαπάτη, ποιητή.
(Το βίντεο έχει αναρτηθεί στο μπλογκ της Κίνησης )
Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι ομιλητές:
Ο Δημήτρης Κατσαρής, δικηγόρος, αναφέρθηκε στην υπόθεση των 15 διαδηλωτών, που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια αντιφασιστικής μοτοπορείας τον περασμένο Οκτώβρη στην Αθήνα και βασανίστηκαν από την αστυνομία ενώ κρατούνταν.
Έπειτα μίλησε ο Γιάννης Μπουρζούκος, πατέρας του 24χρονου Δημήτρη Μπουρζούκου, εκ των τεσσάρων συλληφθέντων τον περασμένο Φλεβάρη στο Βελβεντό Κοζάνης, των οποίων ο βασανισμός ήταν η αφορμή για να συσπειρωθούν οι οργανώσεις, οι συλλογικότητες και τα άτομα που συμμετέχουν στην Κίνηση.
Ακολούθησε η τοποθέτηση του Δημήτρη Κοπανά, πρώην κρατούμενου, ο οποίος περιέγραψε τα συχνά βασανιστήρια στις φυλακές και τα κρατητήρια.
Τέλος, μίλησε ο Παύλος Κλαυδιανός, δημοσιογράφος, πολιτικός κρατούμενος που βασανίσθηκε στη διάρκεια της Χούντας.
Σύντομες παρεμβάσεις έκαναν επίσης οι: Κώστας Δουζίνας, καθηγητής νομικής στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Περικλής Κοροβέσης, πρώην πολιτικός κρατούμενος και βασανισθείς από τη Χούντα των συνταγματαρχών, Γιάννης Μουζάλας, γιατρός, μέλος των Γιατρών του Κόσμου.
Ακόμα, χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωποι των οργανώσεων που συμμετέχουν στην Κίνηση: Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Act Up, Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα.
Στη συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκε κείμενο υπογραφών (μπορείτε να το βρείτε εδώ: greek-committeeagainsttorture.blogspot.gr), το οποίο είχε μεταφραστεί σε 5 γλώσσες και υπογράφτηκε από κάθε γωνιά του πλανήτη.
(Ενδεικτικά αναφέρουμε: Αγγλία, Τουρκία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, ΗΠΑ, Αυστραλία, Σλοβενία, Σουηδία).
Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται και όταν ολοκληρωθεί η Κίνηση θα τις καταθέσει στην επιτροπή δικαιωμάτων της Βουλής, στην Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, στη European Committee for the Prevention of Torture και αλλού.
Το κείμενο υπογραφών είχε ευρεία αποδοχή και ξεπέρασε τις 1500 υπογραφές.
Υπογράφτηκε και από εκατοντάδες ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων, ενώ ενδεικτικό είναι ότι με την υπογραφή τους παρεμβαίνουν και νέοι καλλιτέχνες και διανοούμενοι δείχνοντας πως δεν πρόκειται να σιωπήσουν απέναντι στα βασανιστήρια.
Γιάννης Μουζάλας (Γιατροί του κόσμου)
«Νομίζω ότι ξέραμε πολύ καιρό ότι βασανίζονται στα τμήματα και τις φυλακές.
Και δεν πολυμιλούσαμε.
Ή μιλούσαμε για μεμονωμένα περιστατικά.
Αυτό που μας κινητοποίησε είναι η προσπάθεια του οργανωμένου και έννομου κράτους να νομιμοποιήσει τα βασανιστήρια μέσα από τη δημοσίευση φωτογραφιών ιερόδουλων.
Πρέπει να μιλήσουμε.
Να δείξουμε την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος. Η Κίνηση αυτή πρέπει να είναι ανεξάρτητη από το αδίκημα και να διεκδικήσει τη μεγαλύτερη διεύρυνσή της. Αλλιώς δεν θα μπορέσουμε να πετύχουμε.
Το αδίκημα που κυνηγάμε είναι τα βασανιστήρια, όπου και να γίνονται, όπως και σε όποιον και να γίνονται.
Αυτό μπορεί να αποτελέσει βάση συσπείρωσης.
Προσπαθούμε να συγκροτήσουμε μια ανεξάρτητη ιατροδικαστική υπηρεσία που θα μπορεί να κληθεί και να γνωματεύσει για την κάθε καταγγελία.
Επιδιώκουμε συσπείρωση στη βάση του ανθρώπινου διακιώματος ενάντια στα βασανιστήρια».
Κατερίνα Παπαγκίκα (γιατρός)
«Μέσα στο ΑΤ Δραπετσώνας κρατούνται 75 με 100 άνθρωποι από 6 με 9 μήνες.
Είναι μετανάστες χωρίς χαρτιά.
Τους συνέλαβαν με τον Ξένιο Δία.
Είναι ντροπή που ονομάζεται έτσι μια τέτοια κατασταλτική επιχείρηση.
Οι κρατούμενοι αυτοί ζουν σε 3 δωμάτια, μας είπαν 75 τετραγωνικά, χωρίς να έχουν δει το φως της ημέρας. Είναι μόνο με τεχνητό φως.
Δεν υπάρχει δυνατότητα προαυλισμού. Ούτε υποδομή. Δεν μπορούν να κάνουν μπάνιο.
Έχουν δερματικές αρρώστιες. Αυτό είναι βασανιστήριο στη βάση όλων των ευρωπαϊκών και οικουμενικών συνθηκών.
Έχουν, λέει, φτιάξει ομάδα της αστυνομίας ψυχολόγων και κοινωνιολόγων οι οποίοι υπάγονται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Ποιος τους ελέγχει αυτούς;»
Επιμέλεια: Απόστολος Αγιοστρατίτης
πηγή: zougla.gr