Μιλάνο: Έξωση του βιβλιοπωλείου Ex Cuem

.

   Το Ex Cuem ιδρύθηκε από μια ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Statale του Μιλάνου. Οι οποίοι ξανάνοιξαν  το CUEM, το ανεξάρτητο  40χρονο βιβλιοπωλείο 120 τετραγωνικών μέτρων  που πτώχευσε τον Οκτώβρη του 2011 λόγω χρέους και πλαστών λογιστικών ελέγχων. Το κλείσιμο του CUEM  δημιούργησε ένα μονοπώλιο από το μοναδικό πανεπιστημιακό βιβλιοπωλείο που είχε απομείνει,  το CUSL, γνωστό για τις διασυνδέσεις του με δεξιούς πολιτικούς και το καθολικό κίνημα Comunione e Liberazione.

Η κατάληψη του CUEM έγινε για πολλούς λόγους:  να στηρίξει την παροχή φθηνότερων βιβλίων και την ανταλλαγή σημειώσεων από  διαλέξεις,  να χρησιμοποιηθεί ως ένα μεγάλο ανοιχτό χώρο για την ελεύθερη κυκλοφορία της κριτικής γνώσης, για μελέτη και πολιτιστικές εκδηλώσεις ή συναντήσεις, και, τέλος, να αποτρέψει τη σπατάλη χώρου και δεξιοτήτων. Ο χώρος  λειτούργησε από εθελοντές και μη κερδοσκοπικά, με ανοιχτές εβδομαδιαίες συναντήσεις και συχνές εκδηλώσεις όπως παρουσιάσεις βιβλίων, ταινιών και νύχτες πολιτικών συζητήσεων.

Λίγο μετά την συμπλήρωση ενός έτους κατάληψης, συγκεκριμένα στις 16 Απριλίου, ο κοσμήτορας του πανεπιστημίου, ο Gianluca Vago, αποφάσισε την έξωση των φοιτητών. Ο Vago αιτιολόγησε την πράξη αυτή ως απάντηση στην “κλιμάκωση των ανεύθυνων πράξεων που εκτελούνται με αλαζονεία από μια βίαιη μειοψηφία”: αυτό σημαίνει ότι κάποιοι φοιτητές διέκοψαν το διοικητικό συμβούλιο του πανεπιστημίου και χρησιμοποίησαν το ExCuem για να φιλοξενήσουν ανεπιθύμητα γεγονότα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ήθελε να την “επιστρέψει πίσω στους φοιτητές με μια τακτική προσφορά”. Κατά την διάρκεια της έξωσης υπήρξαν φθορές σε έπιπλα και τοίχους.

Ως απάντηση οι φοιτητές καταλαμβάνουν ένα μικρότερο χώρο. Σε αυτό το σημείο, στις 6 Μαΐου , ο κοσμήτορας καλεί την αστυνομία, οι οποία για πρώτη φορά στα τελευταία 30 χρόνια απομακρύνει βιαίως τους φοιτητές από το πανεπιστήμιο.

Σύντομα  τα hashtags  #VagoDimettiti (Vago παραιτήσου) και #StandUp4ExCuem εμφανίστηκαν στο twitter. Οι απορίες πολλών ήταν γιατί ο κοσμήτορας είχε αρχίσει μόλις τώρα, ένα χρόνο μετά το κλείσιμο, να εκφράσει τόσο ενδιαφέρον για το βιβλιοπωλείο. Άλλοι τόνισαν την παράδοξη έννοια της δικαιοσύνης σε σχέση με ότι ένα ελεύθερο και αυτο-οργανωμένο βιβλιοπωλείο που προωθεί το δικαίωμα στην εκπαίδευση θεωρείται παράνομο, ενώ την ίδια στιγμή οι  χώροι που παραμένουν άδειοι είναι τέλεια αρμονικοί με τη νομιμότητα. Η σάρωση βιβλίων, που βοηθούσε τους φοιτητές να εξοικονομήσουν χρήματα, κρίθηκε και αυτή παράνομη.

Το κύμα της διαμαρτυρίας οδήγησε σε μια διαδήλωση στο Μιλάνο, στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες φοιτητές, και σε άλλες μικρότερες πορείες αλληλεγγύης στη Νάπολη και τη Ρώμη. Τέλος, στις 8 Μαΐου, τα βιβλία επέστρεψαν στο ExCuem, το οποίο ανακαταλήφθηκε από φοιτητές. Παρόλο που η αστυνομία μπλόκαρε την είσοδο του πανεπιστημίου, οι φοιτητές κατάφεραν να περάσουν τα βιβλία μέσω των παραθύρων.

Τα γεγονότα αυτά θα πρέπει να ειδωθούν σε συνδυασμό με την έξωση του Bartleby στη Μπολόνια, ενός άλλου ανεξάρτητου πανεπιστημιακού χώρο παραγωγής γνώσης πέρα από εμπορικά όρια.

 

Πηγή: https://strugglesinitaly.wordpress.com/2013/05/10/en-excuem-bookshop-eviction-in-milan/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *