ΛΑΜΙΑ:
Εισβολή των ΟΠΚΕ στο υπό κατάληψη 1ο ΕΠΑΛ της Λαμίας, ολονύχτια κράτηση μαθητών στο κρατητήριο, καταδίκη τριών από αυτούς στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Λαμίας.
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:
Συλλήψεις μαθητών. Μπάτσοι σε συνεργασία με τον διευθυντή μπήκαν στο ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας που τελούσε υπο κατάληψη και συνέλαβαν 10 μαθητές.
ΚΑΣΤΟΡΙΑ:
Άνδρες των ΟΠΚΕ εισέβαλαν πάλι με νυχτερινή επιχείρηση, στο 1ο, 2ο και 3ο ΓΕΛ και υπέβαλαν σε σωματικό έλεγχο τους μαθητές με πρόσχημα την αναζήτηση ναρκωτικών.
Έγγραφο που εστάλη στους διευθυντές και στις διευθύντριες των σχολικών μονάδων Ν. Λέσβου, καθώς και στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης έχει σκοπό να εκβιάσει τους διευθυντές των σχολείων, ώστε να βάλουν φρένο στις κινητοποιήσεις και στις μαθητικές καταλήψεις, χαρακτηρίζοντας τις τελευταίες ως πράξεις βίαιες, ακραίες και παράνομες, θέτοντας ζήτημα ποινικοποίησης όσων προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες.
Σε αντίστοιχο ύφος είναι και οι υποδείξεις προς τα «στελέχη» της εκπαίδευσης, ορίζοντας τις ενέργειες τις οποίες υποχρεούνται να κάνουν σε περίπτωση τέτοιας μορφής κινητοποιήσεις, παροτρύνοντάς τους ουσιαστικά να γίνουν εμπόδιο.)
ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ:
Μετά τις καταλήψεις και τα απογευματινά μαθήματα στα σχολεία της Τρίπολης σειρά έχει και το Γυμνάσιο Μεγαλόπολης που ενώ βρίσκεται υπό κατάληψη τα μαθήματα αναπληρώνονται το απόγευμα στο Α’ Δημοτικό Σχολείο, με απόφαση του διευθυντή Δ.Δ.Ε. Αρκαδίας κ. Χαριτωνίδη.
Υπουργική απόφαση για τις καταλήψεις σε επαγγελματικά Λύκεια:
Α. Σε περίπτωση που η λειτουργία σχολικής μονάδας διακόπτεται λόγω κατάληψης για περισσότερες από τρεις εργάσιμες ημέρες το διδακτικό έτος στη συγκεκριμένη σχολική μονάδα παρατείνεται για όσες ημέρες διήρκεσε η κατάληψη πέραν των τριών εργάσιμων ημερών.
Β. Η διακοπή της διδασκαλίας των μαθημάτων ή και των εξετάσεων καθώς και η χρονική τους διάρκεια διαπιστώνεται με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης. Με την ίδια απόφαση, η οποία επικυρώνεται από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, παρατείνεται αναλόγως και η διάρκεια του διδακτικού έτους και ορίζεται ο χρόνος λήξης του.
Γ. Οι απώλειες διδακτικών ωρών που προκύπτουν από τη διακοπή της διδασκαλίας των μαθημάτων λόγω κατάληψης για χρονικό διάστημα έως και τρεις εργάσιμες ημέρες αναπληρώνονται κατά το χρονικό διάστημα των διακοπών του Πάσχα με σχετική απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης
Δ. Η ισχύς της απόφασης, αρχίζει από το σχολικό έτος 2013−2014.
Οι πρόσφατες μαθητικές καταλήψεις που πραγματοποιούνται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, διατηρούν το χαρακτήρα της συνολικής εναντίωσης στα μνημονιακά μέτρα τόσο για την εκπαίδευση όσο και για τους υπόλοιπους τομείς την ελληνικής πραγματικότητας. Η επίθεση στον έως τώρα γνωστό θεσμό της εκπαίδευσης είναι από τη μία ο πυρήνας των μαθητικών κινητοποιήσεων, ταυτόχρονα όμως εμπεριέχει τη γενικότερη εναντίωση στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις.
Καθώς οι μαθητές διατρέχουν εκείνο το ηλικιακό φάσμα που συνυφαίνεται με μια εγγενή κριτική, αμφισβητησιακή και αρνητική στάση απέναντι σε κάθε τι που τους επιβάλλεται είναι απαραίτητο για τη βιωσιμότητα του κράτους να προβεί σε κάθε απόπειρα καθυπόταξης κάθε εξεγερτικής διάθεσης. Στην πράξη, ο εξουσιαστικός μηχανισμός της εκπαίδευσης ξεπερνά τα ενδοσχολικά πειράματα εκπειθάρχησης των μαθητών και μεταβαίνει στο συνολικότερο πεδίο αναμόρφωσης μέσω διώξεων δικονομικού πλέον χαρακτήρα.
Η αντιμετώπιση των μαθητικών καταλήψεων από το κράτος εντάσσεται έτσι στο γενικότερο πλαίσιο αντιμετώπισης των κοινωνικών αντιστάσεων στη βάση του καθεστώτος «έκτακτης ανάγκης». Οι μαθητικές καταλήψεις προστίθενται στο χάρτη των «εστιών ανομίας» με αποτέλεσμα να καταγράφονται περιστατικά εισαγγελικής ή αστυνομικής παρέμβασης με διώξεις που φτάνουν μέχρι και τη φυλάκιση των μαθητών.
Η κρατική επιθετικότητα προς τις μαθητικές καταλήψεις, δεν αφορά μόνο τους μαθητές και σε καμία περίπτωση δεν εξαντλείται μέσα στην σχολική κοινότητα. Κάθε «εστία ανομίας» που παίρνει έναν χώρο και τον απαλλοτριώνει είναι επικίνδυνη για την εξουσία όχι απλώς επειδή όντας παράνομη και ανυπότακτη σπάει την βιτρίνα της «έννομης τάξης», αλλά πολύ περισσότερο εξαιτίας των δυνατοτήτων που «αναπνέουν» σε αυτό το πεδίο. Γι’ αυτό και η αλληλεγγύη είναι υπόθεση όλων των «εστιών ανομίας», των εργατικών και κοινωνικών αγώνων, των αυτοοργανωμένων εγχειρημάτων και των συνελεύσεων γειτονιάς.
Ομάδα «Σινιάλου» για την αυτομόρφωση και ενάντια στην εκπαίδευση
ΠΗΓΕΣ /ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ :
https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1498368