Στρώνουν χαλί για ομαδικές απολύσεις

 

Ομαδικές απολύσεις από την… πίσω πόρτα και με το πρόσχημα των «εκτάκτων αναγκών» σχεδιάζει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της μνημονιακής υποχρέωσης για την αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου περί «ομαδικών απολύσεων» για τη «διευκόλυνση της κινητικότητας» στην αγορά εργασίας.

Τη «διευκόλυνση της κινητικότητας» στην αγορά εργασίας προφασίστηκε ο υφυπουργός Εργασίας μιλώντας στη Βουλή (φωτ. ΑΠΕ)Τη «διευκόλυνση της κινητικότητας» στην αγορά εργασίας προφασίστηκε ο υφυπουργός Εργασίας μιλώντας στη Βουλή (φωτ. ΑΠΕ)Το σχέδιο αποκάλυψε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος σχολίασε ότι ήδη σήμερα πολλοί εργαζόμενοι βρίσκονται σε ομηρία, «είτε διότι ένας εργοδότης αυθαίρετα αποφασίζει να σταματήσει τη δραστηριότητα της επιχείρησής του είτε πράγματι δεν αντέχει να τη λειτουργήσει» και συμπλήρωσε ότι οι «έκτακτες συνθήκες χρειάζονται διαφορετική αντιμετώπιση».

Αίτημα της τρόικας

Πάγιο αίτημα της τρόικας είναι η άρση του απαγορευτικού για τις απολύσεις πλαφόν του 5% σε επιχειρήσεις που απασχολούν 20-150 εργαζομένους, ποσοστό που καλύπτει το μεγάλο σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες στις περιπτώσεις που επιθυμούν να προχωρήσουν σε περισσότερες από 6 απολύσεις το μήνα, πρέπει κατά πάγιο τρόπο να υποβάλουν στο υπουργείο Εργασίας αίτημα έγκρισης «ομαδικών απολύσεων».

Κατά πάγια τακτική, όμως, το συγκεκριμένο αίτημα δεν γίνεται αποδεκτό από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το υπουργείο Εργασίας, το οποίο ανέλαβε τη δέσμευση απέναντι στην τρόικα να μελετήσει και να προσαρμόσει την ευρωπαϊκή τακτική στα ελληνικά δεδομένα, σύστημα απολύσεων όμοιο με το δικό μας έχει μόνο η Ολλανδία.

Ετσι, κυβέρνηση και υπουργείο αναμένουν τις προτάσεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας μέσα στον Νοέμβριο. Ο κ. Κεγκέρογλου είπε ότι θα πρέπει να εξεταστεί η διαδικασία με βάση την οποία υποβάλλεται το αίτημα των ομαδικών απολύσεων, σε συνδυασμό με την επίκληση της οικονομικής βιωσιμότητας από επιχειρήσεις.

Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Μπόλαρη σχολίασε ότι η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων θα εξυπηρετήσει «κυρίως τα σχέδια μεγάλων κλάδων του κεφαλαίου, όπως είναι οι τραπεζίτες».

Τι ισχύει σήμερα

Ομαδικές απολύσεις, σύμφωνα με τη νομοθεσία, θεωρούνται όσες γίνονται από επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που απασχολούν περισσότερους από 20 εργαζομένους, για λόγους που αφορούν την επιχείρηση και υπερβαίνουν το ποσοστό που καθορίζεται κάθε ημερολογιακό εξάμηνο με απόφαση του υπουργού Εργασίας.

Ηδη με το άρθρο 74 του ν. 3863/2010 ως ομαδικές απολύσεις θεωρούνται οι περισσότερες των έξι, όταν η επιχείρηση απασχολεί 20-150 εργαζομένους και άνω του 5%, όχι περισσότερες όμως των 30, όταν απασχολεί πάνω από 150 εργαζομένους.

Ο εργοδότης πριν προχωρήσει σε ομαδικές απολύσεις οφείλει να έρθει σε διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και να τους ανακοινώσει εγγράφως τους λόγους των απολύσεων, τον αριθμό και τις κατηγορίες των υπό απόλυση εργαζομένων, το χρονικό διάστημα που πρόκειται να γίνουν οι απολύσεις, τα κριτήρια για την επιλογή των εργαζομένων που θα απολυθούν.

Η προθεσμία των διαβουλεύσεων είναι 20 ημέρες και αρχίζει από την πρόσκληση του εργοδότη για διαβουλεύσεις. Το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων διατυπώνεται σε πρακτικό που υπογράφεται από τα δύο μέρη και υποβάλλεται στο νομάρχη και τον υπουργό Εργασίας.

Αν δεν υπάρξει συμφωνία, με αιτιολογημένη απόφαση, η οποία εκδίδεται μέσα σε 10 ημέρες από την υποβολή του παραπάνω πρακτικού, και αφού λάβει υπόψη τα στοιχεία του φακέλου και συνεκτιμήσει τις συνθήκες της αγοράς εργασίας, την κατάσταση της επιχείρησης καθώς και το συμφέρον της εθνικής οικονομίας, ο υπουργός Εργασίας μπορεί είτε να παρατείνει τις διαβουλεύσεις για 20 ημέρες είτε να μην εγκρίνει την πραγματοποίηση του συνόλου ή μέρους των σχεδιαζόμενων απολύσεων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *