Η διαθεσιμότητα απειλεί και τα Πανεπιστήμια!

Του Ματθαίου Τσιμιτάκη
«Τέσσερα τουλάχιστον πανεπιστήμια θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας εφόσον εφαρμοστεί η ερμηνευτική εγκύκλιος του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η οποία ανοίγει τον δρόμο για απολύσεις υπαλλήλων από τα ΑΕΙ».
Ο Γιώργος Παναγιωτάκης, πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών και πρόεδρος της συνόδου των πρυτάνεων, η οποία συνεδρίασε το Σάββατο στην Πάτρα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.
«Η κυβέρνηση δεν λαμβάνει υπ” όψιν της ότι δεν έχει προσληφθεί κανένας δημόσιος λειτουργός στα πανεπιστήμια και ότι με τη διαθεσιμότητα θα προκληθούν αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα βλάψουν τη λειτουργία τους, όπως απεργίες, προβλήματα στις εγγραφές των φοιτητών, αλλά και καθυστερήσεις στην απορρόφηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, που είναι ζωτικής σημασίας εξαιτίας των περικοπών» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Για το ίδιο θέμα την περασμένη εβδομάδα οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΑΠΘ προχώρησαν σε 48ωρη απεργία καταγγέλλοντας την επιχειρούμενη απόλυση 100 συναδέλφων τους, κάτι που, αν συμβεί, θα υποβαθμίσει το ΑΠΘ, όπως καταγγέλλουν.

Ειδική μνεία κάνουν οι πρυτάνεις στη φοιτητική μέριμνα και την ανάγκη να αυξηθούν τα κονδύλια σίτισης και στέγασης εξαιτίας της αύξησης των δικαιούντων.

«Να σας πω χαρακτηριστικά πως ενώ πέρυσι στο Πανεπιστήμιο Πατρών εγκρίναμε 2.500 αιτήσεις φοιτητών οι οποίοι πληρούσαν τα κριτήρια, φέτος εγκρίναμε 4.000» λέει στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Παναγιωτάκης. Οι πρυτάνεις επισημαίνουν ότι οι υπάρχουσες υποδομές φοιτητικής μέριμνας οριακά μπορούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση που διαμορφώνεται.

Ο υφυπουργός Παιδείας, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ο οποίος βρέθηκε το Σάββατο στην Πάτρα, υποσχέθηκε ότι από του χρόνου θα αυξηθούν τα κονδύλια για τη διοικητική μέριμνα. Στο μεταξύ χθες δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του προγράμματος Διαύγεια η υπουργική απόφαση για την κατανομή των κονδυλίων του υπουργείου Παιδείας, ύψους 5,2 δισ. ευρώ, μειωμένος κατά περίπου 1 δισ. από τον αντίστοιχο περσινό.

«Οι περικοπές αφορούν κατά κύριο λόγο τα λειτουργικά έξοδα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όπως πετρέλαιο θέρμανσης, έξοδα σίτισης των πανεπιστημίων αλλά και στις προσλήψεις αναπληρωτών, οι οποίες μπορεί να μειωθούν έως και 80% το 2013» λέει ο Χρήστος Κάτσικας, εκπαιδευτικός και διαχειριστής του portal εκπαιδευτικών θεμάτων alfavita.gr.

Ο προϋπολογισμός αντιπροσωπεύει το 2,5% του ΑΕΠ και είναι ο χαμηλότερος από το 1980. Αξίζει να σημειωθεί πως ο μέσος όρος των δαπανών για την Παιδεία στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι 5%.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *