Στις επιχειρήσεις σκούπα της ελληνικής αστυνομίας το πλαίσιο του σχεδίου «Ξένιος Δίας» αναφέρεται αναλυτικό ρεπορτάζ του BBC. Το διεθνές πρακτορείο βάζει στο «στόχαστρο» τον «Ξένιο Δία» σημειώνοντας ότι εκτός από τους παράνομους αλλά και νόμιμους μετανάστες, τουρίστες έχουν πέσει θύματα του «φιλόξενου» (κατ’ όνομα) σχεδίου της ΕΛ.ΑΣ, με δυο τουλάχιστον εξ’ αυτών να έχουν χτυπηθεί άσχημα. Το BBC φιλοξενεί μαρτυρίες τουριστών και μεταναστών που καταδεικνύουν ότι ο «Ξένιος Δίας» που διαφημίστηκε από την κυβέρνηση ως ένα σχέδιο για την ανάσχεση της παράνομης μετανάστευσης έχει άκρως ξενοφοβικό χαρακτήρα.
Ο Κορεάτη Hyun Young Jung, είχε μια ιδιαίτερα σκληρή εμπειρία. Ένας άντρας με στολή τον σταμάτησε στο κέντρο της Αθήνας και του ζήτησε τα έγγραφά του. Η Ελλάδα ήταν η 16η στάση του σε ένα ταξίδι ανά τον κόσμο, έτσι ήταν επιφυλακτικός απέναντι στον άντρα καθώς σε πολλές χώρες άνθρωποι ντυμένοι με στολή προσποιούνται τους αστυνομικούς με στόχο να βγάλουν χρήματα. Παρέδωσε λοιπόν το διαβατήριό του αλλά ζήτησε από τον άντρα που είχε απέναντί του την αστυνομική του ταυτότητα.
Αντί γι’ αυτό πάντως έλαβε μια γροθιά στο πρόσωπο. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα ο ένστολος κι ένας συνεργάτης του με πολιτικά τον έριξαν στο έδαφος και τον κλοτσούσαν. Στη συνέχεια του πέρασαν χειροπέδες και τον έσυραν 500 μέτρα πάνω στο δρόμο προς το πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα, όπου κατάλαβε ότι στην πραγματικότητα τον συνέλλαβαν.
«Υπήρξε κόσμος που είδε τι συνέβη, όπως και ο άνθρωπος ο οποίος εργάζεται στο κατάστημα απέναντι από το αστυνομικό τμήμα, αλλά ήταν πολύ φοβισμένοι για να με βοηθήσουν» σημειώνει ο Jung. Υποστηρίζει δε ότι δέχθηκε επίθεση και για τρίτη φορά, στο τμήμα, όπου δεν υπήρχαν άνθρωποι ή φωτογραφικές μηχανές.
«Μπορώ να καταλάβω γιατί μου ζητούσαν χαρτιά. Ακόμη κι ως ένα βαθμό να δικαιολογήσω το ότι με χτύπησαν στην αρχή. Αλλά γιατί να συνεχίσουν να με χτυπούν ενώ ήμουν δεμένος με χειροπέδες;» καταλήγει ο Jung.
Το περασμένο καλοκαίρι, ένας Αμερικανός, γεννημένος στην Νιγηρία, ο Christian Ukwuorji, επισκέφθηκε την Ελλάδα προκειμένου να κάνει οικογενειακές διακοπές με τη σύζυγό του και τα τρία του παιδιά.
Επισκέφτηκε τη Ρόδο και τη Σαντορίνη και σταμάτησε στην Αθήνα στο δρόμο της επιστροφής. Ενώ περπατούσε στο κέντρο της πόλης με ένα φίλο, τον σταμάτησε η αστυνομία και ζήτησε την ταυτότητά του. Παρότι τους έδειξε το αμερικάνικο διαβατήριό του, κρατήθηκε με μια ομάδα μεταναστών και μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα.
Ο Ukwuorji υποστηρίζει ότι προσπάθησε να βγάλει μια φωτογραφία τις χειροπέδες του, με το κινητό του τηλέφωνο, αλλά όταν τον είδαν οι αστυνομικοί, τον χτύπησε μέχρι που λιποθύμησε. Ξύπνησε στο νοσοκομείο με διάσειση.
Η αστυνομία του επέστρεψε το διαβατήριό του και το κινητό του τηλέφωνο κατεστραμμένο. Δεν του καταλόγισαν ποτέ κανένα αδίκημα.
Η πρεσβεία των ΗΠΑ ζήτησε έρευνα, αλλά έξι μήνες μετά, δεν υπάρχει καμιά απάντηση από την αστυνομία. «Πήγα να ξοδέψω τα λεφτά μου, αλλά με σταμάτησαν μόνο και μόνο για το χρώμα μου» υποστηρίζει ο Ukwuorji. «Είναι ρατσιστές» σημειώνει και προσθέτει ότι δεν θα επισκεφτεί ξανά την Ελλάδα.
Τον Μάιο του περασμένου έτους, ένας ακαδημαϊκός από την Ινδία, ο Δρ Shailendra Kumar Rai συνελήφθη έξω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου εργαζόταν ως επισκέπτης καθηγητής. Είχε βγει έξω για μεσημεριανό και δεν κουβαλούσε το διαβατήριό του.
«Η αστυνομία νόμιζε ότι ήμουν Πακιστανός και επειδή αυτοί δεν μιλούσαν αγγλικά. δεν μπορούσαν να με καταλάβουν, όταν προσπάθησα να εξηγήσω ότι είμαι από την Ινδία» υποστηρίζει.
Από το σημείο πέρασαν φοιτητές κι όταν είδαν τον καθηγητή τους να κρατείται έσπευσαν να ειδοποιήσουν το Πανεπιστήμιο. Παρά τις διαμαρτυρίες συναδέλφων του, που επέμεναν ότι μπορούσαν να εγγυηθούν γι’ αυτόν, η αστυνομία του πέρασε χειροπέδες και τον οδήγησε στο αστυνομικό τμήμα.
«Καταλαβαίνω ότι η αστυνομία πρέπει να ζητά έγγραφα. Κάνουν τη δουλειά τους. Είναι όμως πολύ επιθετικοί. Στη χώρα μου δεμένοι με χειροπέδες, είναι μόνο οι εγκληματίες» σημειώνει ο Shailendra Kumar Rai.
πηγή: tvxs.gr