Σε ισχύ η επιστράτευση: Αναχωρούν τα πλοία

Παρουσία ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας και του λιμενικού άρχισαν να φορτώνουν τα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά με προορισμό τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, καθώς από τις 06:00 το πρωί της Τετάρτης τέθηκε σε ισχύ η επιστράτευση των ναυτεργατών. Στην προβλήτα Ε3 παραμένουν μέλη του ΠΑΜΕ σε ένδειξη συμπαράστασης στους ναυτεργάτες, ενώ συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για τις 10:00 στον Άγιο Διονύσιο και πορεία στο υπουργείο Ναυτιλίας.

Λίγο πριν τις 04:00 τα ξημερώματα, ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ περικύκλωσαν την περιφρούρηση των ναυτικών στην προβλήτα Ε3 και παρατάχθηκαν απέναντί τους. Οι ναυτεργάτες αντέδρασαν, ωστόσο τα πλοία κατάφεραν να αποπλεύσουν. Σύμφωνα με καταγγελίες συνδικαλιστών, σε μια περίπτωση, το προσωπικό ενός πλοίου έκοψε τον έναν κάβο του καραβιού και ο λιμενάρχης έλυσε το δεύτερο κάβο του πλοίου, προκειμένου να φύγει.

Οι δυνάμεις των ΜΑΤ και των λιμενικών αποσύρθηκαν στις 06:30, ενώ ορισμένοι λιμενικοί και αστυνομικοί παραμένουν απλώς για να επιτηρούν τις προβλήτες Ε1 και Ε2.

Σε διάφορες πύλες η φόρτωση των πλοίων διεξάγεται κανονικά, ενώ χωρίς προβλήματα καταπλέουν στο λιμάνι και πλοία που έχουν ξεκινήσει από διάφορα λιμάνια της χώρας. Τα πλοία με προορισμό τις Κυκλάδες τα οποία αναχωρούν συνήθως από την πύλη Ε3, φορτώνουν στην πύλη Ε1, από όπου αναχωρούν και τα πλοία για τα Δωδεκάνησα. Στη διαδικασία σημειώνονται καθυστερήσεις, καθώς στη συγκεκριμένη προβλήτα υπάρχουν θέσεις μόλις για δύο πλοία. Άλλα πλοία που έχουν προγραμματισμένα πρωινά δρομολόγια παραμένουν στα ανοιχτά, αναμένοντας να πάρουν σειρά για την προβλήτα Ε1.

Μετά τη χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης να επιστρατεύσει τους απεργούς ναυτικούς, η ΠΝΟ ανακοίνωσε την αναστολή των κινητοποιήσεων εκτός Αττικής και τη συγκέντρωση των απεργιακών δυνάμεων στο λιμάνι του Πειραιά προκειμένου να ενισχυθεί ο αγώνας τους.

Σε σημερινή ανακοίνωσή της, η διοίκηση της ΠΝΟ, η οποία συνεδρίασε εκτάκτως το πρωί στις 05:00 προκειμένου να εξετάσει τις τελευταίες εξελίξεις, κάνει λόγο για «πρωτοφανή βία και τρομοκρατία» από την πλευρά της κυβέρνησης προκειμένου να αποπλεύσουν τα πλοία από το λιμάνι του Πειραιά. Όπως αναφέρει, «οι χώροι του λιμανιού είχαν καταληφθεί από νωρίς το βράδυ από εκατοντάδες μονάδες των Μ.Α.Τ., των Ειδικών Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος, προκειμένου με αυτό τον πιεστικό, αυταρχικό και βίαιο τρόπο και κόβοντας σε μερικές περιπτώσεις και τους κάβους πλοίων να οδηγήσουν τα σκάφη στο αγκυροβόλιο και στην Ακτή Βασιλειάδη ούτως ώστε μέσα στον στρατοκρατούμενο πλέον χώρο να αρχίσει η φορτοεκφόρτωση».

Η διοίκηση της ΠΝΟ αποφάσισε:

  • Να πάρει νέες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη διαφόρων μορφών αγώνα και με τους άλλους συνδικαλιστικούς φορείς προκειμένου να αναχαιτιστεί το κύμα αυτής της αντιλαϊκής και αντεργατικής πολιτικής.
  • Τη συμμετοχή της στην προκηρυχθείσα 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ στις 20 Φεβρουαρίου.
  • Την πραγματοποίηση νέων απεργιακών κινητοποιήσεων όταν κατατεθεί στην Βουλή το πολυνομοσχέδιο του ΥΝΑ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ναυτιλίας Κωστής Μουσουρούλης, μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1, δήλωσε ανοιχτός σε διάλογο με τους ναυτεργάτες. «Η πόρτα μου είναι ανοιχτή να έρθουν να συζητήσουμε, ακόμη και σήμερα». Σε άλλες δηλώσεις του στο Mega o υπουργός τόνισε ότι «οι συνέπειες της ύφεσης δεν θεραπεύονται ούτε με κραυγές ούτε με συνθήματα» και επανέλαβε ότι «εξαντλήθηκε ο διάλογος».

Σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους απεργούς, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν κηρύξει 24ωρη παναττική απεργία. Σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ χαρακτήρισε «αυταρχική και αντισυνταγματική» την πρακτική της κυβέρνησης, ενώ η ΑΔΕΔΥ κατήγγειλε «ποινικοποίηση των απεργιακών αγώνων».

Επιπλέον, σε τετράωρη στάση εργασίας, από τις 12:00 έως τις 16:00, προχωρούν οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία, τρόλεϊ και προαστιακό. Κανονικά θα κινηθούν τα μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό, τραμ, ηλεκτρικός) οι εργαζόμενοι των οποίων είναι επιστρατευμένοι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *