Ένα ελικόπτερο, εκατοντάδες κρανιοφόρους αστυνομικούς, μεταλλικά κιγκλιδώματα και οδοφράγματα επιστράτευσε η αστυνομία του Βερολίνου, προκειμένου να πραγματοποιήσει έξωση μιας οικογένειας που έμενε στο διαμέρισμα για 30 χρόνια. Την είσοδο του κτιρίου είχαν μπλοκάρει από τα ξημερώματα της Πέμπτης 1000 ακτιβιστές.
Λόγω μιας βίαιης εκκένωσης στο Βερολίνο του Κρόιτσμπεργκ πραγματοποιήθηκαν στις 14 Φλεβάρη διαμαρτηρίες και μπλόκα. Η Συμμαχία δράσης εναντίον των Βίαιων Εξώσεων κινητοποιήθηκε γι’ αυτό. Λόγω μιας καθυστερημένης καταβολής ενοικίου, κατάφερε ο ιδιοκτήτης του σπιτιού να κερδίσει δικαστικά την έξωση μιας οικογέμνειας. Η οικογένεια βρίσκεται πλέον στο δρόμο.
Πρόκειται για την τρίτη προσπάθεια έξωσης της συγκεκριμένης οικογένειας. Η πρώτη ήταν τον περασμένο Οκτώβρη, και απωθήθηκε με επιτυχία από τις γειτόνισσες και τους γείτονες. Το δεύτερο ραντεβού αναβλήθηκε τελευταία στιγμή. Η υπόθεση είναι αποτέλεσμα μια μακριάς δικαστικής διαμάχης μεταξύ του νέου ιδιοκτήτη του κτιρίου στην οδό Λαουζίτσερ Στράσε 8 και της οικογένειας Γκιούλμπολ. Η οικογένεια ζούσε στο διαμέρισμά της εδώ και 30 χρόνια. Ο νέος ιδιοκτήτης, André Franell αύξησε το ενοίκιο και κατάφερε λόγω μιας υπέρβασης προθεσμίας να πετύχει εντολή έξωσης.
Ένα ελικόπτερο, εκατοντάδες κρανιοφόροι αστυνομικοί μεταλλικά κιγκλιδώματα και οδοφράγματα, και όλα αυτά για μια εκκένωση διαμερίσματος στο Κρόιτσμπεργκ του Βερολίνου. Ένα σενάριο, το οποίο πριν από μερικούς μήνες κανείς δεν θα μπορούσε να σκεφτεί. Σήμερα μπλόκαραν πάνω από 1000 άτομα την είσοδο της πολυκατοικίας της οικογένιας Γκιούλμπολ. Εκατό αστυνομικοί και αστυνομικίνες κατέλαβαν το τετράγωνο της οδού Ραϊχενμπέργκερ για να επιβάλλουν το συμφέρον του κεφαλαίου με τη βία. Στο τέλος αναγκάστηκαν να εφαρμόσουν το τρίτο εναλλακτικό σχέδιο: μεταμφίεσαν τους δικαστικούς επιμελητές, τους πέρασαν μέσα από τοίχους, έκοψαν έναν φράχτη και έσπασαν μια πόρτα προκειμένου να τους περάσουν στα κλεφτά προς το διαμέρισμα.
Πάρα πολλοί άνθρωποι ήταν στους δρόμους, οι προσπάθειες της αστυνομίας για εκκαθάριση των κατά τόπους οδοφραγμάτων απέτυχαν. Ο Δήμος έχει καταφέρει το στόχο του με την πρώτη ματιά, γιατί η οικογένεια εκδιώχτηκε. Αλλά αυτή η εκκένωση έγινε με υψηλό τίμημα, ολόκληρη η γειτονιά είχε παραλύσει για πολλές ώρες. Η πολιτική από τη δράση αυτή έχασε σημαντικά τη νομιμοποίηση της. Οι ενοικιαστές και οι ενοικιάστριες αναγνωρίσουν ότι τα συμφέροντά τους είναι πάντα εναντίον του κράτους και όχι με αυτό. Η κοινωνική ειρήνη στο Βερολίνου, έχει τουλάχιστον για την ώρα διαταραχθεί.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=dyEslndd4UY&feature=player_embedded[/youtube]
Νωρίς το πρωί στις 5:30
Ολόκληρη τη νύχτα συμμετείχε ο κόσμος σε μια πολύωρη πολιτιστική βραδιά, και στη συνέχεια περίπου στις 5μιση συγκεντρώθηκαν περίπου 150-200 άτομα σε ένα οδόφραγμα μπροστά ακριβώς από την πόρτα της πολυκατοικίας. Μετά από λίγα λεπτά έφτασαν αστυνομικοί φορώντας τα κράνη τους και απέκλεισαν περιμετρικά το οδόφραγμα. Η διάθεση μπροστά στην πόρτα ωστόσο ήταν πολύ καλή, λόγω της συντροφικής κουζίνας και της μπάντας Σάμπα.
Σταδιακά, όλο και περισσότεροι άνθρωποι ήρθαν στην περιοχή και σχημάτισαν κι άλλα οδοφράγματα, πέρα από το απεκλεισμένο. Στην οδό Wiener 400 άτομα, 200 στη Reichenberger. Περισσότερα ήταν στους γύρω δρόμους. Η αστυνομία προσπάθησε να απομακρύνει τα οδοφράγματα, αλλά απέτυχε. Αποφάσισαν για ένα τολμηρό τέχνασμα. Η δικαστική λειτουργός μεταμφιέστηκε και φυγαδεύτηκε μέσα από μια παράπλευρη δίοδο. Μετά από φράχτες, τοίχους και μια σπασμένη πόρτα, έφτασαν στο διαμέρισμα. Η αστυνομία ήθελε να αναγκάσει την εκκένωση, αλλά έπρεπε λόγω της μάζας των ανθρώπων να πάει από την πίσω πόρτα. Οι διαδηλωτές έσπευσαν να την αποκλείσουν και αυτή, αλλά ήταν πολύ αργά. Η απάντηση ήταν άγρια, ένα όχημα της αστυνομίας κατευθύνθηκε με φόρα ανάμεσα στους διαδηλωτές, χρησιμοποίηθηκε μαζικά σπρέι πιπεριού. Πολλοί τραυματισμοί ως αποτέλεσμα, περισσότεροι από δέκα έπρεπε να τύχουν περίθαλψης. Η αστυνομία ήταν ανελέητη και επιθετική.
Ali Gülbol ήταν εκεί, και είπε στους δημοσιογράφους: «Δεν είμαστε ευχαριστημένοι που η έξωση ολοκληρώθηκε, αλλά είμαστε ευχαριστημένου που είχαμε τόσο πολλή αλληλεγγύη.»
Ακολούθησε αυθόρμητη πορεία που προσπάθησε να σταματήσει η αστυνομία.