Φοιτητές και εργαζόμενοι ΕΚΠΑ-ΕΜΠ συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

Φοιτητές και εργαζόμενοι ΕΚΠΑ-ΕΜΠ συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

Σε έκδοση δελτίου Τύπου προχώρησαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι και οι απεργιακές επιτροπές των εργαζομένων (ΕΚΠΑ-ΕΜΠ) μετά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν την Τετάρτη στο κεντρικό κτήριο του ΕΚΠΑ, αντιδρώντας στο «μέτρο» των διαθεσιμοτήτων-απολύσεων, στην διάλυση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και στην ολομέτωπη επίθεση που δέχεται ο κόσμος της εργασίας.

Την Τετάρτη 2/10/2013 στις 13.30, στο αμφιθέατρο Δρακόπουλου του κεντρικού κτηρίου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Πρυτανεία) εκπρόσωποι των σωματείων εργαζομένων και των συλλόγων ΔΕΠ και φοιτητών από το ΕΜΠ και το ΕΚΠΑ παραχώρησαν κοινή συνέντευξη τύπου, με αφορμή τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στη διάλυση του πανεπιστημίου.

Από το σύλλογο διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ τοποθετήθηκε ο Κωνσταντίνος Μπάσης, από το σύλλογο εργαζομένων ΙΔΑΧ και ΙΔΟΧ του ΕΜΠ, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου (Αρχιτεκτονική σχολή), από το σύλλογο ΔΕΠ ΕΜΠ ο Δημήτρης Δαμίγος (τμήμα Μεταλλειολόγων), από το σύλλογο ΔΕΠ Φιλοσοφικής σχολής η Αγγελική Τσόκογλου-(τμήμα Γερμανικής φιλολογίας), ενώ από τους φοιτητικούς συλλόγους οι Δημήτρης Ράμμος (από τους Ναυπηγούς, ΕΜΠ), Κώστας Παπαδάκης (από τους Ηλεκτρολόγους, ΕΜΠ), Παναγιώτης Σαμοθρακίτης (τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ), Γιώργος Μανουράς (τμήμα Φυσικής, ΕΚΠΑ) και Θέμιδα Καπλάνη (τμήμα Μεθοδολογίας της Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης, ΕΚΠΑ).

Στο σύνολό τους οι εργαζόμενοι αναφέρθηκαν στις αλλαγές που πρόκειται να συντελεστούν στα ιδρύματα, εφόσον εφαρμοστεί η ΚΥΑ που προβλέπει απόλυση του 60% των διοικητικών υπαλλήλων των 2 μεγάλων ιδρυμάτων. Παρέθεσαν συγκεκριμένα στοιχεία και οργανογράμματα που αποδεικνύουν την αδυναμία λειτουργίας μιας σειράς υπηρεσιών των πανεπιστημίων, μεταξύ των οποίων οι βιβλιοθήκες, οι γραμματείες των τμημάτων και ένας σημαντικός αριθμός εργαστηρίων και κλινικών στα οποία πέρα από τους διοικητικούς υπαλλήλους, δουλεύουν πλήθος μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψηφίων διδακτόρων. Αυτά τα στοιχεία σε συνδυασμό με τις τρομακτικές ελλείψεις σε διδακτικό και επιστημονικό προσωπικό (το 40% των ΔΕΠ αναμένεται να απολυθεί έως το τέλος της χρονιάς, ενώ μεγάλο κομμάτι συνταξιοδοτήθηκε, χωρίς να γίνουν νέες προσλήψεις στις θέσεις τους), σημείωσαν, καθιστούν αδύνατη τη λειτουργία των πανεπιστημίων.

Οι φοιτητές από τη μεριά τους ανέπτυξαν τα αιτήματά τους, που, όπως τόνισαν, ξεφεύγουν από την απλή «αλληλεγγύη» προς τους εργαζόμενους που απολύονται. Το πανεπιστήμιο θα γίνεται όλο και πιο απόμακρο, για την πλειοψηφία των φοιτητών, αφού οι διαγραφές και τα δίδακτρα είναι προ των πυλών. Σε συνδυασμό με την υποχρηματοδότηση από μεριάς υπουργείου και την ολοένα και μεγαλύτερη απαξίωση και τελικά κατάργηση των φοιτητικών παροχών, πλέον δημιουργείται ένα πανεπιστήμιο βορά για τις επιχειρήσεις που θα χωράει μόνο τους «λίγους και εκλεκτούς». Φυσικά, αναφέρουν πως τα προβλήματα που έρχονται να αντιμετωπίσουν τα ιδρύματα δεν είναι καινούρια. Είναι αποτέλεσμα μιας σειράς νόμων που ψηφίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια και τώρα τίθενται σε εφαρμογή. Σε συνδυασμό λοιπόν, με τις απολύσεις των διοικητικών, τα προβλήματα , καθιστούν τη κατάσταση εντός πανεπιστημίων εκρηκτική!

Οι διοικητικοί υπάλληλοι των δύο ιδρυμάτων διανύουν την τέταρτη εβδομάδα απεργίας, ενώ δεκάδες τμήματα τελούν υπό κατάληψη και από τους φοιτητικούς συλλόγους. Σε απεργία βρίσκονται επίσης και τα μέλη ΔΕΠ από το ΕΜΠ, τη Φιλοσοφική σχολή και τη σχολή Θετικών Επιστημών. Από την άλλη μεριά η πρυτανεία του ΕΚΠΑ, η οποία σε συνεδρίασή της «κεκλεισμένων των θυρών» αποφάσισε την άρση της αναστολής λειτουργίας του ιδρύματος, γεγονός που ερμηνεύεται ως, το λιγότερο, υπονομευτικό για την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων.

Η συνέντευξη τύπου, έκλεισε με κοινό κάλεσμα από τους ομιλητές για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις του επόμενου διαστήματος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *